Bezienswaardigheden

In Assen kunt u genieten van diverse bezienswaardigheden. Wilt u ook graag fietstochten combineren met leuke arrangementen? Dan hebben wij de oplossing voor u! Lekker picknicken of het bekende museum bezoeken, het kan allemaal. Wij hebben namelijk diverse arrangementen voor u waardoor uw dagje Assen nog veel leuker gaat worden!

Kamp Westerbork

Gelegen vlakbij Assen is het voormalig kamp Westerbork. Genoemd naar de gemeente waarin het kamp destijds lag. Op dit kampterrein wordt het verhaal verteld van het eerder gelegen doorgangskamp. Het kamp is gebouwd in 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. In 1942 is het kamp overgenomen en in gebruik genomen als doorgangskamp. Na de oorlog heeft het kamp enkele functies gehad waarna het kamp uiteindelijk is afgebroken. Vanaf 1983 is er een herinneringscentrum, waarin de geschiedenis van het kamp wordt verteld. Twee maal per dag is er een rondleiding op het kampterrein. Voor iedereen die interesse heeft in geschiedenis is het zeker een aanrader.

Hunebedden

Veel mensen komen naar Assen vanwege de hunebedden. Deze liggen verspreid over de landschappen. Deze stenen bouwwerken worden ook wel de Dolmen genoemd. Meestal staan er een aantal stenen rechtop en daar is dan weer een plat exemplaar overheen gelegd. De ingang kunt u meestal vinden aan de zuidzijde. Men denkt dat de hunebedden in de nieuwe steentijd gebruikt werden als grafkamers. Bij de plaats Borger kunt u het grootste hunebed vinden. Deze vindt u naast het Hunebedcentrum. De Hunebedden kunt u niet missen als u naar Assen gaat. Een bezoekje aan de Hunebedden is dan ook zeker de moeite waard, voor jong en oud, een mooi stukje geschiedenis. Met de e-bike kunt u nu naar de Hunebeden fietsen en genieten van deze heerlijke tocht.

Drents Museum

In de stad Assen vindt u het Drents Museum. Het is het belangrijkste museum van Drenthe. U kunt hier veel terugvinden over de prehistorie en andere wetenswaardigheden van deze regio. Het verhaal van het meisje van Yde wordt hier ook verteld. Het verhaal gaat over het lichaam van dit 16 jarige meisje dat in 1897 is gevonden. Dit meisje zou geleefd hebben tussen 54 voor Christus en 128 na Christus. In dit museum kunt u ook botten vinden van onder andere Mammoeten en voorwerpen van de Neanderthalers. Als u ook terug in de tijd wilt en meer over de geschiedenis wilt weten, dan is dit museum zeker een aanrader.

 

De Nationale Parken

In Drenthe zijn ook diverse Nationale Parken te vinden. Dit is ook een van de redenen dat veel mensen juist hier komen wandelen of fietsen. Er zijn in totaal drie flinke Nationale Parken. Het gaat daarbij over het 61 km² tellende Nationale Park Drents-Friese Wold en de dorpjes zoals Appelscha en Wapse. Dan is er nog Nationale Park Dwingelderveld, dit park is iets kleiner, en iets minder aantrekkelijk. In totaal telt dit park een kleine 37 km². Dit is een bijzonder park, het heeft namelijk een verhoogd wandelpad en een groot aantal vennen. Als laatste is er nog het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Daar vindt u op ruim 100 km² 16 dorpen. Heerlijk wandelen en fietsen, dit zijn de ideale parken waar u tot rust kunt komen. U kunt bijvoorbeeld op de fiets naar een Nationaal Park en daar heerlijk wandelen.